8.5 C
İstanbul
21 Mart 2025, Cuma

Madımak Belgeseli ‘Unutulmayan’ İzmir’de Gösterime Girecek

(İZMİR) – Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi bünyesinde yapılan ve yönetmenliğini Eylem Şen’in üstlendiği Madımak belgeseli ‘Unutulmayan’ filmi 15 Ekim’de saat 19.00’da İzmir’de Sanat/Kültürpark’ta gösterime girecek. Film gösteriminin ardından Mustafa Aslan’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Şükrü Aslan, Eren Aysan ve Eylem Şen’in katılacağı panel düzenlenecek.

“Unutulmayan”

Etkinliğin duyurusunda, filmle ilgili şu açıklama yer aldı:

“Unutulmayan (Evergreen), Madımak Oteli’ni bir yüzleşme mekânı olarak hafızalara kazımak ve yasları o otelde kalmış olan 33 canımızın anılarını, umutlarını yaşatmak üzere sanal müzeden yola çıkarak yapılan bir film. Dünyanın her yerinden bakan herkesin görebileceği bir yüzleşme anıtı, bir web anıt, her daim yaşayacak olan, Unutulmayan”

Öte yandan sözlü tarih ve röportajlar, Web Belgesel, Belgesel, Madımak Kütüphanesi ve Sanal Müze’den oluşan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’ne www.madimak.org adresinden ulaşılabilir.

Madımak Katliamı

Aydınlar, sanatçılar ve şairler, 4 günlük Pir Sultan Abdal şenlik programı için Sivas’a gitti. Burada söyleşilere katıldılar, kitaplarını imzaladılar, şarkılarını söylediler. 1 Temmuz’da şenliğin açılış konuşmasını yapanlardan biri Aziz Nesin oldu.

Aziz Nesin, Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Hasret Gültekin, Nesimi Çimen, Asım Bezirci ve birçok düşünür şenlikler için kente geldi. 33 kişinin en yaşlısı 66 yaşındaki Asım Bezirci, en genci ise 12 yaşındaki Koray Kaya’ydı. Kaya, folklor gösterisi için Sivas’a gelmişti.

Hedefte Aziz Nesin

Katliamdan iki gün önce, bir bildiri yayıldı. Bu bildiri, 2 Temmuz’da yaşanacakların işaretini verdi. Bildiri, Aziz Nesin’in başyazarı olduğu Aydınlık gazetesinde yayımlanan Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabına dikkat çekti. Bildiri, Nesin’i burada açıkça hedef gösterdi.

2 Temmuz’da, Cuma namazı sonrası etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne yürüyüş başladı. Saldırgan grup, “Sivas laiklere mezar olacak” gibi sloganlar attı. Grup, yeni dikilen “Halk Ozanları” heykelini yıkıp yerde sürükledi. Bir kısmı Valilik önünde Ahmet Karabilgin’i protesto etti.

15 Bin Kişi Otel Önünde

Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, katliam sonrası İçişleri Bakanlığı’na bir rapor sundu. Rapora göre saldırganların sayısı hızla arttı. Akşam saatlerinde Madımak Oteli önünde 15 bin kişi vardı. Kalabalık, otelin önündeki araçları ve sürüklenen heykeli ateşe verdi. Otelin camlarını kırdılar.

Yaklaşık 2 saat sonra, oteli ateşe verdiler. Kalabalık, slogan atarak saldırıya devam etti. Madımak Oteli önünde çekim yapan İhlas Haber Ajansı’nın kayıtları, oteli kuşatanların seslerini de içeriyordu. Bir saldırgan, birinci kata çıkan birine “Lan yakın!” diye bağırdı. Başka bir saldırgan ise “Cehennem ateşi işte!” diye seslendi.

Takviye Kuvvetler Gelmedi

Kente davet edilen takviye kuvvetler, zamanında gelmedi veya gelenler yetersiz kaldı. Olayda 35 kişi hayatını kaybetti.

Turgut Özal’ın ölümünden sonra Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel’in yerine Başbakan Tansu Çiller göreve gelmişti. Çiller, olayların ardından “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir” dedi.

Aziz Nesin’i Suçladılar

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise olayın münferit olduğunu iddia etti. Demirel, “Olay münferittir, tahrik sonucu halk galeyana gelmiştir” dedi. Ayrıca, “Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmıştır, çatışma yoktur. Otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır” diye ekledi.

Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, Aziz Nesin’i suçlayarak, “Aziz Nesin halkın inançlarına karşı tahriklerde bulunmuştur. Bu yüzden halk galeyana gelerek tepki göstermiştir” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER