(ERZURUM) – Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, “Kargonuz geldi, adresinizi güncelleyin” denilerek başlayan dolandırıcılık yöntemini anlattı. Çiftçi, “Sanal kart kullanması sayesinde bu işten kurtuldum” dedi.
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, emniyet ve jandarma yetkilileriyle yaptığı 9 aylık asayiş değerlendirmesi toplantısı sonrası, dolandırıcılarla yaşadıklarını anlattı.
Vali Çiftçi Nitelikli Dolandırıcılığı Anlattı
Çiftçi, şunları söyledi:
“Senenin başında ilk yaptığım toplantıda geçen seneye göre, dolandırıcılık suçlarında yüzde 137’lik bir artış olduğunu söylemiştim, ilk yaptığımız bilgilendirmede. Bugün itibarıyla geçen senenin 9 ayıyla, bu seneyi karşılaştırdığımızda; bu oran yine geçen seneye göre yüzde 26 oranında yüksek. Tamamen de önüne geçebilmiş değiliz.
Dolandırıcılık derken özellikle bilişim sistemlerini kullanarak yapılan nitelikli dolandırıcılık var. Vatandaşlarımızı arıyorlar, kendilerine asker, polis, savcı süsü veriyorlar. Operasyon yapıldığını ifade ediyorlar. Vatandaşımızı kandırıp, telaşlandırıp, bankaya yönlendiriyorlar. Evlerdeki altınları bozdurup, IBAN numarasına yatırılmasını söylüyorlar.”
Çiftçi Kendisinin de Nasıl Dolandırıldığını Açıkladı
Vali Çiftçi, kargo yöntemi ile yapılan dolandırıcılıkta kendisinin de arandığını ifade etti. Başından geçenleri şöyle anlattı:
“Kargomun geldiğini ve adresi güncellemem gerektiğini söylüyorlar. Adresi güncelledim. Ondan sonra da bir ek ödeme talep ettiler. Yalnız ek ödemeyi yaparken sanal kart kullandım. Sanal kartın da limiti çok düşüktü. Oradan çekemediler. Eğer normal kartımı kullanmış olsaydım; muhtemelen ki en az 100-150 bin lira civarında belki para çekebileceklerdi. O sanal kart uygulamasıyla bu işten kurtuldum.”
Mal varlığına karşı işlenen suçların aydınlatma oranının geçen yılın 9 aylık dönemine göre 8 puan arttığına dikkat çeken Vali Çiftçi, “Geçen yıl aydınlatma oranı yüzde 84,14 iken, bu sene yüzde 92,44’e yükselmiş. Neredeyse 8 puanlık bir artış var. Geçen seneye göre; mal varlığına karşı işlenen suçların aydınlatma oranı Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakam” dedi. Çiftçi, şunları söyledi:
“Değişik ülkelerin kodları kullanılmak mesaj geliyor size. İşte kolay para kazanma vaadi diyorlar. İşte günde şu kadar para kazanmak ister misiniz gibi. Yani onu zaten tıkladığınız zaman size kolay para kazanmayı vadediyorlar. Yani bunlar daha çok ilimizde değil de dışında başka yerlerde bunun yapıldığı belli başlı yerler var. Türkiye’de bilinen yerler var. Daha çok da yurt dışında. Yani o insanlara ulaşma imkanı olmayan yerlerin girişimleri özellikle bunun için kullanılıyor. Yani internet tabanı bunun için kullanılıyor. Vatandaş böyle tanımadıkları, bilmedikleri, böyle kendilerine kolay para kazanmayı vadeden kişilere itibar etmesinler. Onlara inanmasınlar.”