(ANKARA) – AKP Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Can Atalay için TBMM’de düzenlenecek olan olağanüstü toplantıdan sonuç beklenemenin doğru olmayacağını söyledi.
TBMM, muhalefet partilerinin çağrısıyla, Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle ilgili olarak cuma günü olağanüstü toplanacak. Peki bu toplantının olası sonuçları neler? Mecliste okunacak anayasa mahkemesi kararı veya milletvekili yemini, hiçbir şey ifade etmiyor mu?
AKP, Can Atalay Konusunda Nabız mı Yokluyor?
AKP’nin 23’üncü kuruluş yıldönümü etkinliğinde konuşan partinin Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, cuma günkü toplantıda bir sonuç beklemenin doğru olmadığını, çıkacak bir sonucun hukuki olmayacağını ileri sürdü. Elitaş, Atalay’ın milletvekili seçilmeden önce tutuklu bulunduğunu, TBMM’nin Atalay hakkında herhangi bir oylama yapmadığını söyleyerek, Atalay’ın durumunun daha önce milletvekili koltuğunda otururken yargılama süreçlerine tabi tutulan Enis Berberoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’dan farklı bir durumda olduğunu öne sürdü.
MHP, Olağanüstü Toplantıya Katılmayacak
TBMM’nin açılışı sırasında en yaşlı milletvekili sıfatıyla Meclis Başkanı olarak Devlet Bahçeli bulunmuş, Can Atalay’ın ismini okutarak milletvekili yeminin edilmesine aracı olmuştu. Özlük hakları verilen Can Atalay, aynı zamanda İnsan Hakları Komisyonu’na seçilmişti. Fakat MHP, 9 Ağustos 2024 tarihinde Can Atalay toplantısına katılmayacağını açıkladı ve aynı zamanda Can Atalay’ı “terörist” olarak yaftaladı.
TBMM, Yıpranan İtibarını Nasıl Toparlayacak?
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, AYM’nin Can Atalay hakkındaki son kararınına ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuşurken, meselenin kişi meselesinden daha büyük olduğunu vurguladı.
Kaboğlu verdiği röportajda, “Can Atalay hakkında milletvekili olduğuna dair en az üç Anayasa Mahkemesi kararı var. Can Atalay’ın başlıca engeli hapishanede olması… Meclis’te Anayasa dışı bir biçimde okutulan Yargıtay kararı aslında anayasaya aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi ‘Bu karar yok hükmündedir’ kararı verdi. O nedenle Meclis Başkanlığı’nın yapması gereken şey hazır Filistin Devlet Başkanı için TBMM’yi topladığına göre, aynı gün ona özgü bir gündem yapıp, Can Atalay’ın Meclis’e gelmesini sağlamak ve ant içirmek… Çözüm budur” ifadelerinde bulundu.
Kaboğlu açıklamasının devamında, “Meclis bu vesileyle kendi anayasa dışılığını gidererek kendini aklayacak bir tavra girmeli, çünkü Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin anayasal açıdan geçerli olmayan kararını okutmakla Meclis kendisine gölge düşürmüştür. Bizzat Meclis Başkanlığı kendini anayasa dışına itmiştir. Burada sorun Can Atalay sorunu değil, sorun TBMM’nin anayasanın biricik muhatabı olan Anayasa’nın üstünlüğüne saygı gösterip göstermediğidir. Bu hafta bunun için bir vesile olacaktır” şeklinde konuştu.
Can Atalay’ın Ailesinin Adaletten Beklentisi Ne?
Can Atalay’ın babası Mustafa Atalay, oğluna yapılanan bir parmak sallama operasyonu olduğunu, hukuki bir zemini olmadığını belirtirken, “Yine allem kallem edip bir şeyler yapmaya kalkarlarsa vebali çok kötü olur. Cuma günü olumlu haber bekliyoruz ama inşallah hukukun arkasından dolanmazlar. Biz hala hukukun var olduğuna, bağımsız olarak yargının karar verdiğine inanmak istiyoruz” dedi.
Şükran Atalay: “Can, vekil seçildiği zaman hükümlü değildi, tutukluydu”
Anne Şükran Atalay ise “Bu dosya, Fethullahçıların hazırladığı bir dosya. Mahkeme de kıymetlendirdi. Yani Türkiye tarihinde Fethullahçıların hazırlayıp devam ettirilen tek dosya olduğunu biliyorum ben. O Fethullahçılar nerede? Onların şeyleri nasıl kıymetlendirildi? Bu bir soru işareti toplumda. Bunun hatırlatılması lazım. Vekilliğine gelince Can, vekil seçildiği zaman hükümlü değildi, tutukluydu. Bunu da yanlış biliyorlar veya özellikle yanlış yazıyorlar. Bunun da altını çizmek isterim” ifadelerinde bulundu.