24 C
İstanbul
16 Eylül 2024, Pazartesi

Şavşat’ta Ekoloji Paneli: Yeşil Yolu Yaylaları Satabilmek İçin Yaptılar

(ARTVİN) – Artvin Şavşat ilçesinde ilk defa düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali, ekoloji paneli ile başladı. Panelde konuşan metalurji yüksek mühendisi Cemalettin Küçük, “Turizm yatırımcılarının ana sermayesi gidiyor madenlerle, HES’lerle gidiyor, barajlarla gidiyor, yollarla gidiyor. Yeşil yolu turizm için yaptık diyorlar ya bu büyük bir yalandır. Yaylaların imar planını değiştirmek için yani yaylaları satabilmek için yapılıyor bütün bunlar” dedi.

Üç gün sürecek olan festivalde panel, kitap söyleşileri ve konserler gibi çeşitli etkinlikler yapılacak. Şenliğin ilk günü ekoloji paneli düzenlendi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, “Mücadeleden asla vazgeçmemek gerekiyor ve hakikaten çevre mücadelesinde Artvin’e dokunulmaması gerekiyor ama ne yazık ki her tarafında sorun var, birlik beraberlik içerisinde hareket edersek yapamayacağız yenemeyeceğiz herhangi bir şey yok” dedi.

“‘Yeşil Yolu Turizm İçin Yaptık’ Demek Büyük Bir Yalandır”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Oğuz Kurdoğlu şunları söyledi:

“Turizm yatırımcılarının ana sermayesi gidiyor madenlerle, HES’lerle gidiyor, barajlarla gidiyor, yollarla gidiyor. Yeşil yolu turizm için yaptık diyorlar ya bu büyük bir yalandır. Yaylaların imar planını değiştirmek için yani yaylaları satabilmek için yapılıyor bütün bunlar. Madencilikle ile ilgili değil yani madenci o kadar iyi para kazanıyor ki Türkiye’de ons başına 400 dolara mal ettiği altını yurt dışında 800- 1000 dolara mal ediyor. Tabii ki buraya gelecek çünkü çevre kaygısı yok ve her şeyini atıp gidiyor. Sonra ne oluyor sularımız kirleniyor, sonra ne oluyor bizler bu suların havaalanında tonuna yüz elli bin lira veriyoruz.”

“Türkiye Dünya Hurda Üretiminde İlk Sıraya Geldi”

Metalurji yüksek mühendisi Cemalettin Küçük şunları söyledi:

“Bakın Türkiye dünya hurda üretiminde neredeyse ilk sıraya geldik. 30 milyon ton dünyanın hurdasını alıp onu eritiyoruz ve bunun ton başına neredeyse 600 kilovat enerji harcıyoruz ve bu yaklaşık 20 milyar kilovat saat enerji ediyor. Dünyada 140 milyon ton çimento kapasitesine sahibiz 81 milyon ton üretiyoruz 300 kilovattan yirmi dört milyar kilovat saati burada harcıyoruz. Bunun yanında toprak sanayisi, bunun yanında alışveriş merkezleri neredeyse Türkiye’nin üretiminin yüzde 30’una geldi üretimin yani neredeyse yüzde 40 civarında enerjinin dört tane bu ülkeyi perişan eden sektöre gidiyor. Kapitalizmin kendi ihtiyaçları doğrultusunda size bir şeyleri hakikaten sizin ihtiyacınız gibi sunmaya çalışıyor, tıpkı madencilikte olduğu gibi.

“Madencilik Faaliyeti Deprem Felaketi Boyutunda”

Madenciliğin ne kadar zararlı olduğunu tekrar anlatmamıza gerek yok ama kısaca örnek vereyim bakın arkadaşlar Ardanuç’ta uydurma gerekçeleriyle ÇED raporu vermek için halkı bilgilendirme toplantısı yapacaklardı. Ardanuç’un Gümüşhane köyünde bir altın maden işletmek isteyecekler ve Salınbaş yani bir altın madeni işletmek istiyorlardı. Madencilik yapmadan önce ormanı sıyırırlar sonra toprağı sonra içerisinde onlar için kıymeti olmayan malzemeye pasa derler ve sonra onu sıyırır atarlar. Oradaki sıyrılan malzemenin miktarını söylüyorum 87 milyon ton döndük işleyecek malzeme 14 milyon ve toplam 100 milyon yapar ve bakın şimdi bütün deprem bölgesinde 11 vilayet yıkıldı ve yer sarsıntısından sonra kendiliğinden yıkılan ve zorunlu olarak yıkılıp kaldırılan malzeme 100 milyon ton yani bir ilçede. Yapacağınız madencilik faaliyeti bu kadar büyük bir felaketin boyutunda.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,760BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,826TakipçiTakip Et
284AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER