(İSTANBUL) – Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 2015-2017 döneminde Diyarbakır, Mardin, Ankara ve Mersin’de yaptığı konuşmalar sebebiyle açılan davanın dünki karar duruşmasında 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesi, vicdanları bir kez daha yaraladı.
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, ‘cumhurbaşkanlığına hakaret’ ve ‘hükümet ve devlet organlarını alenen aşağılama’ suçlamalarıyla yargılandığı davanın Mersin 14’ncü Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasına SEGBİS aracılığıyla katılarak savunmasında özetle, “Türkiye Cumhuriyeti dahil dünyanın bütün devletleri katildir, kan üzerine kurulur, kutsal değildir. Türk devleti niye kutsal olsun? Ben bunu söylediğim için hangi devletin neresi incindi. Devlet tüzel kişiliktir, tüzel kişiliğe hakaret mi olur?” ifadelerinde bulunmuştu.
Avukat Özgür Özbek: “Dönemin koşulları dikkate alınmalı”
Selahattin Demirtaş’ın avukatı Özgür Özbek, yargılamaya konu olan beyanatların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Beyanların yapıldığı dönemde konjonktürün dikkate alınmasını talep etti. Selahattin Demirtaş’ın bu beyanatları, milletvekili olduğu süre içerisinde yaptığına dikkat çeken Özgür Özbek, yargılamanın bu sebeple hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, ara karar kurulmasını istedi. Mahkeme heyeti, tefsi tahkikat isteğinin reddine karar verdi.
DEM Parti’den Demirtaş’a Verilen Cezayla İlgili Açıklama
DEM Parti, X (Eski adıyla Twitter) hesabından dün yaptığı açıklamada, “Demirtaş’a bugün verilen 2 yıl 6 aylık ceza bizim ve halkların gözünde yok hükmündedir. Selahattin Demirtaş’ın sözü bizim de sözümüzdür, ne dediyse arkasındayız!” şeklinde görüşlerini özetlemişti.
AKPM Raportörü Stefan Schennah Ne Demişti?
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Stefan Schennach, 11-14 Haziran tarihlerinde Ankara ve İstanbul’daki temaslarına ilişkin yaptığı açıklamada; “Yetkililerle yaptığım görüşmelerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan yasal bir yükümlülük olduğunu hatırlattım ve Türk yetkililere Sayın Kavala ve Sayın Demirtaş ile ilgili kararların uygulanması için gerekli tüm tedbirleri gecikmeksizin almaları çağrısında bulundum” ifadelerini kullanmıştı.
Demirtaş’ın Diğer Cezaları
Selahattin Demirtaş, kamuoyunda “Kobane Olayları” olarak bilinen 6-8 Ekim 2014 tarihindeki sokak protestoları ile ilgili 18’i tutuklu olmak üzere toplam 108 kişinin yargılandığı davada da 42 yıl hapis cezası almıştı.
AİHM Kararları’na Rağmen Israr Neden Sürüyor?
Cezaevinde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın 2018, 2020, 2022 ve 2023 yılında yaptığı başvuruları karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal ettiğine ve hak ihlali yaşandığına hükmetmişti.
AİHS’ye göre Yüksekdağ ve Demirtaş, 5. maddenin 4. fıkrasında, “yakalama veya tutulma yoluyla özgürlüğünden yoksun kılma”, 5. maddesi “özgürlük ve güvenlik hakkı”, 10. maddesi “ifade özgürlüğü”, 18. maddesi “haklara getirilecek kısıtlamaların sınırlandırılması” ve 1 Numaralı Protokol’ün 3. maddesinin “serbest seçimler” haklarından mahrum bırakılmıştı.
AİHM 2018 yılında da Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine hükmetmiş, Erdoğan ise bu kararla ilgili “Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti. Israrın neden sürdüğü, böylece daha net anlaşılıyor.