(İSTANBUL) – Dünya ötesi medeniyetlerin kanıtlarını bulmayı amaçlayan en büyük bilimsel araştırma programı Breakthrough Listen, bu hafta İngiltere’nin Oxford kentinde gerçekleştireceği yıllık konferansında çığır açacak bir teknolojinin tanıtımını yapacak.
Toplantıya dünyanın dört bir yanından ve farklı disiplinlerden bilim insanlarının katılacağı konferansa ilişkin yapılan ön bilgilendirmede, yapay zekadaki gelişmeler sayesinde arama çalışmalarının hızlanması ve detaylanmasının yanı sıra halihazırda inşa edilmekte olan benzersiz büyüklükteki teleskopların da süreci hızlandıracağı bildiriliyor.
Breakthrough Listen, önceki araştırmalardan farklı olarak, kasıtlı sinyallerin yanı sıra rastgele dinlemeler de yapılmasına olanak sağlayacak.
Şile, Güney Afrika ve Avustralya’daki Yeni Uzay Gözlemevleri
Şile ve Avustralya’da inşa edilen ‘Square Kilometre Array’ yüzlerce radyo teleskobundan oluşuyor ve bu yönüyle dünyanın en büyük tesisi olma özelliğini taşıyor. Öte yandan Şile’de inşa edilmekte olan ve 8.4 metrelik aynası ve 3.2 Gigapixel sensörlü LSST kamerası yerleştirilen Vera C. Rubin Gözlemevi ise bugüne kadar bir gözlemevindeki en büyük kamerayı barındırıyor olacak. Tesislerin fiziki özelliklerinin yanı sıra yapay zeka modellerindeki gelişme sayesinde arama çalışmaları korkunç bir hız kazanacak. Breakthrough Listen projesine veri sağlayacak ve birkaç yıl içerisinde açılması beklenen bu tesisler, uzaylılara ait teknolojik imzaların tespit edilmesi yoluyla akıllı yaşam arayışında yeni bir çağın başlangıcı olacak.
“Teknolojik İmza” Nedir?
Yapay aydınlatmadan atmosferik kirliliğe kadar her türlü teknolojik imzanın, uzaylı uygarlıkların varlığının göstergesi olduğu kabul ediliyor. Dolayısıyla neticesi bir sorun dahi olsa her bir gelişme, teleskoplar tarafından tespit edilme olanağını arttırıyor.