10.1 C
İstanbul
8 Aralık 2024, Pazar

WAIC 2024’te Yapay Zeka’nın Gelişimi Gözler Önüne Serildi

(İSTANBUL) – Çin’in en büyük yapay zeka konferansı olan World Artificial Intelligence Conference (WAIC) 4-6 Temmuz tarihleri arasında Şangay’da düzenlendi. Yapay Zeka alanında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile oluşan rekabette geride kalmaya pek de niyetli olmayan Çin, yatırımların yönünü hızla bu alana yönlendirmiş durumda.

“Yapay Zeka’yı Herkes ve İyilik İçin Yönetmek” sloganıyla bu yıl düzenlenen WAIC’te açılış konuşmasını Başbakan Li Qiang yaptı. Konuşmasında “güvenli, güvenilir ve kontrol altında tutulabilir” bir yapay zekanın önemini vurgulayan Li Qiang, bu yarışta çok fazla ülkenin geride kaldığını ve ulusların beraber çalışması gerektiğini vurguladı. Dünyada halen 2,5 milyar insanın internetle dahi doğru düzgün tanışmamış olduğunu dile getiren başbakan, bu açığı kapatmak ve yapay zekayı insanlığın ortak zenginliğine dönüştürmek için Çin olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.

Yapay Zeka’da Patent Yarışını Çin Göğüslüyor

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre dünya çapında jeneratif yapay zeka alanında en çok patenti Çin almakta. Çinli yetkililer, yapay zekaların çalışabilmesi için gerekli olan güçlü mikro çiplerin tedariği konusunda bazı sorunlarla karşılaşsa da bu açığı kısa sürede kapatmak için planlar yapıyor. Bazı askeri uzmanlar, bu açığı en hızlı şekilde kapatmanın en olası yolunun Tayvan’ın Çin anakarasına tekrar dahil edilmesi olarak gördüklerini iletse dahi, bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belirsiz.

Konferansta 150’den Fazla Yapay Zeka Sistemi Tanıtıldı

Bu yıl hayli yoğun geçen katılımda Çinli geliştiricilerin yanı sıra yabancı katılımcılar arasında ünlü firmalar da bulundu. Tesla ve Qualcomm’un katıldığı konferansta birbirinden gelişmiş ürün ve modeller tanıtıldı. Bunlardan biri de SenseTime’ın SenseNova 5,5 LLM modeli idi -ki bu modelin OpenAI’a ait ChatGPT 4.0 modelinden daha iyi bir muhakeme yeteneğine sahip olduğu iddia ediliyor.

Yabancı katılımcılardan Tesla, Optimus Gen 2 robotunu konferansta sergilese de bir camekanın içinde tuttu ve herhangi demonstrasyon yapmadı. Konferansta Çinli üreticilere ait 20 kadar insansı robot da sergilendi.

İnsansı Robotların Geleceği

Şu ana kadar dünya çapında kamunun kullanımına sunulmuş herhangi bir insansı robot bulunmuyor. Çin, 2025 yılına kadar insansı robotların seri üretimini kolaylaştırma konusunda bir ilke kararı almış olsa da maliyetler hala büyük problem.

Tesla bir adet Optimus robotunun maliyetinin yaklaşık olarak 30 bin Dolar olduğunu ifade ederken, Çinli yetkililer bu rakamın kendi ürünleri için hala 70 ila 150 bin Dolar arasında olduğunu söylüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,653BeğenenBeğen
2,256TakipçiTakip Et
20,129TakipçiTakip Et
783AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER