18.2 C
İstanbul
4 Ekim 2024, Cuma

Gökyüzünde İkinci Bir Kutup

(İSTANBUL) – Yakın zamanda gerçekleşecek bir gökyüzü olayı, insan ömründe belki de bir kez görülebilecek bir manzaraya, bir miktar da kafa karışıklığına neden olacak. T CrB isimli yıldızdaki termonükleer patlama kaynaklı binlerce yıldır seyahat eden ışıma dünyaya ulaşacak ve T CrB, Kutup Yıldızı kadar parlak görünecek.

Yüzeyinde düzenli olarak meydana gelen termonükleer patlamalardan yayılan ışık, yaklaşık seksen yılda bir dünyadan görünür hale gelmesini olası kılıyor. T CrB’nin bu düzenli patlamalarından biri de Eylül ayına kadar yıldızı çıplak gözle görünür kılacak. Parlaklığı ise kuzey yarım kürede Kutup Yıldızı’na eş düzeyde olacak.

T CrB Bir Hafta Gökyüzünde İzlenebilecek

The Guardian’da yer alan habere göre Sidney Üniversitesi’nden Dr. Laura Driessen, Kuzey yarım kürede yaşayanların bir hafta boyunca T CrB Yıldızı’nı Kutup Yıldızı kadar parlak bir biçimde izleyebileceğini, güney yarım küreden ise kuzeydeki kadar olmasa da seçilebileceğini kaydediyor.

Driessen, bu ışımanın süreğen bir nova (patlama) kaynaklı olduğunu, T CrB isimli beyaz cücenin yakınındaki başka bir yıldızla etkileşime girerek saat gibi olmasa da malzeme biriktirdikçe düzenli patlamalar gerçekleştirdiğini aktarıyor.

Bilim İnsanları İçin Gökyüzünde Eşsiz Bir Deney Şansı

Teknolojinin ilerlemesi sebebiyle hiç olmadığı kadar güçlü gözlem araçlarına sahip olan dünyalı bilim insanları, patlamanın ışığının dünyamıza ulaşması için can atıyor. Eylül ayına kadar gerçekleşmesi beklenen ışık varımı, öncesinde izlerini belli etmeye başladığı için bu kısa vadeli beklentiye giriliyor.

James Webb Uzay Teleskobu, Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu ve New Mexico’daki VLA, bu ışımayı gözleyerek veri toplayacak teleskoplardan bazıları.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER