(ANKARA) – TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, dün (26 Haziran 2024) sendika temsilcilerini dinledi. Madende çalışan sendika üyelerinden alınan bilgileri komisyona sunan HAK-İŞ, üretim baskısına dikkat çekerek “üç yılda yapılacak üretimin 10 ayda yapılmaya çalışılmasının facianın en önemli sebebi” olduğunu ifade etti.
Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili kurulan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, dün 14.00’te Komisyon Başkanı Atay Uslu’nun başkanlığında 11. toplantısını yaptı.
Sendikaların Sunduğu Belgeler
Komisyon Başkanı Atay Uslu, komisyonun bugüne kadar 75 kişiyi dinlediğini belirterek, “Bugüne kadar bize yazılı olarak bilgi sunan kurumların 8 bin sayfadan fazla dokümanı şu anda komisyonumuza iletilmiş durumda. 15 ayrı bakanlık yazısı var bugüne kadar bize intikal eden, yargı organlarından iki ayrı rapor ve bilgi geldi. Firmadan istediğimiz bilgiler var, bir kısmı geldi ve gelmeye devam ediyor, onlarla ilgili süre dolmadı” dedi. Uslu, bu dokümanlardan rapor yazma sürecinde faydalanacaklarını belirtti.
HAK-İŞ’in Tespitleri
HAK-İŞ Konfederasyonu, madende çalışan üyelerinden alınan bilgiler doğrultusunda komisyonda sunum yaptı. Faciada en önemli sebebin “üretim baskısı” olduğuna dikkat çekilen sunumda, şu tespitlere yer verildi:
“Liç yığını alanı yeterli genişliğe sahip olmadığı için öncelikli olarak liç yığınının yükseltilerek çözüm aranması. Yığının yüksekliğinin 8 kat olması gerekirken 20 kat yapılması ve yapılan sulama tonajının fazlalığı, toprağın kirli olup suyu hapsetmesi. Maliyetlerden dolayı liç yığınına çimento basma işleminin kesilmesi. Liç yığınında oluşan çatlaklara aldırmadan üretime devam edilmesi. İş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin 2020 yılından itibaren yüz yüze yapılmamış olması. Üretim baskısının olması, üç yılda yapılacak üretimin 10 ayda yapılmaya çalışılmış olması.”