(ANKARA) – İtalya’da düzenlenen ve 13 Haziran 2024’te başlayan G7 Zirvesi’ne Ukrayna, Göç ve Yapay Zeka konuları damga vurdu. Oturumun ikinci gününe, Katolik Kilisesi’nin yapay zeka ile ilgili görüşlerini aktarmak için Papa Francesco de katıldı. Francesco, İtalya Başbakanı Meloni tarafından zirveye davet edilmişti.
G7 Zirvesi’ne Katılan Ülkeler
Zirveye G-7 ülkeleri; ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Japonya liderleriyle birlikte, Avrupa Konseyi ve Komisyonu başkanları da katılım gösterdi. Ayrıca BM, IMF, Dünya Bankası, Afrika Gelişim Bankası ve OECD’den temsilciler de zirvede yer aldı.
Ev sahibi İtalya, Türkiye’nin yanı sıra Papa Francesco, Ürdün Kralı, Ukrayna, Hindistan, Brezilya, Arjantin, BAE, Kenya, Cezayir, Tunus ve Moritanya liderlerini de zirveye davet etmişti. Mülteci karşıtı çizgisiyle bilinen Meloni’nin göç konusunda Afrika ülkeleri ile de diyalog ve iş birliği geliştirmek konusunda istekli olduğu biliniyor.
Rusya’nın Dondurulan Varlıkları’ndan 46 Milyar Euro Ukrayna’ya
Batı dünyasının en büyük yedi ekonomisinin toplandığı zirvenin birinci gününde liderler, Rusya’nın Merkez Bankası’nda dondurulmuş rezervlerinden elde edilen faizle, Ukrayna’ya 46 Milyar Euro fon verileceğini açıkladı. Ayrıca her yıl yine bu faizden 3 milyar euroya yakın gelirin, Rusya saldırılarına karşı Ukrayna’ya yardım olarak aktarılması planlanıyor.
Zirvede alınan bir diğer karar ise ABD ile Ukrayna arasında 10 yıllık bir askeri anlaşma. Anlaşma ABD’yi Ukrayna’ya askeri eğitim yardımı tedarik etmekle yükümlü kılıyor. Ukrayna, Rusya saldırılarına maruz kalması durumunda ABD’den askeri danışmanlık alabilecek. Ancak anlaşma ABD’nin savaşa askeri güç gönderme yoluyla doğrudan müdahil olmasını içermiyor. Ukrayna ve ABD arasında varılan bir diğer anlaşmaya göre Ukrayna’ya F-16 jetleri tedarik edilecek.
İtalya’nın Mattei Planı da Masaya Yatırıldı
İtalya, Afrika’dan göç hareketlerinin engellenmesi amacıyla Mattei Planı’nı da masaya yatırdı. Meloni, G7 ülkelerinin Mattei Planı’na destek vermesinden ötürü mutlu. Hükümete geldiği günden beri Mattei Planı’nı geliştirmeye önem veren Meloni, Ocak 2024’te Afrika ülkeleriyle biraraya gelmiş, Afrika’dan çeşitli temsilciler ise kendilerine konuyla ilgili danışılmadığı, planın detaylarının açık olmadığı ve somut uygulamalar konusunda kafa karışıklığı yaşandığını iletmişti. 5,5 Milyar Euro tutarında olacak pakedin Afrika’da çeşitli alt ve üst yapı projelerine aktarılarak bu ülkelerden kaçışın gereksizleştirilmesi amaçlanıyor.
Zirvenin İkinci Gününde Öne Çıkanlar: Yapay Zeka ve Papa
Papa Francesco, bir G7 Zirvesine katılan ilk papa olarak tarihe geçti. Francesco, liderlere hitaben yaptığı konuşmada özetle bu teknolojinin hem cezbedici, hem de dehşet verici olduğunu söylerken, bilgiye erişimin demokratikleşebileceğinden, bilimsel araştırmaların hız kazanabileceğinden bahsetti. Olumsuz anlamda ise teknolojinin egemen uluslarla gelişmekte olan uluslar arasındaki farkı açarak daha büyük bir adaletsizliğin ortaya çıkabileceğine dair uyarılarda bulundu.
İkinci günde göç konusuyla ilgili çok sayıda fikir beyan edilirken, bu fikirler genellikle göçün engellenmesi için projeleri kapsıyor. Gazze’de ateşkesin hemen başlamasına ilişkin de kararlılık vurgusu yapılıyor. Ayrıca iklim değişikliği, LGBTİ+ hakları ve kürtaj gibi konularda da kararlar alınmaya çalışıldı. Meloni’nin kürtaj karşıtı duruşu sebebiyle sonuç bildirgesine konunun yansıyıp yansımayacağı merak konusu.