(TUNCELİ) – Dersim’in Hozat ilçesinde Alevilerin kutsal bir mekan olarak gördükleri Derviş Cemal Ocağı’nın olduğu bölgeye yapılmak istenen mermer ocağına karşı Dersim Barosu eski başkanı Avukat Barış Yıldırım’ın açtığı dava sonuçlandı.
Derviş Cemal Ocağı Nasıl Gündem Oldu?
Nama Grup Metal A.Ş, ‘ÇED olumlu’ raporu alarak maden ocağı için proje alanını ruhsatlandırmıştı.
25 Nisan 2024 tarihinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyünde Alevilerin kutsal mekan olarak gördükleri ocağın yakınlarında maden arama çalışmasını soru önergesiyle TBMM gündemine getirmişti. Kordu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a “Dersim halkı ve Alevilerin kutsal saydığı Derviş Cemal Ocağı’nın zarar görme riskine karşı projenin sürdürülmek istenmesinin gerekçesi nedir” diye sormuştu.
Kordu kürsüdeki konuşmasında, maden ocağının yapılacağı yerin Derviş Cemal Ocağı’na yakın olmasının yanı sıra mera alanı olması nedeniyle yoğun bir şekilde hayvancılık ve tarım yapıldığını kaydetmişti.
Dava Süreci Nasıl Başladı?
Haziran başında Avukat Barış Yıldırım, ‘ÇED olumlu’ kararına karşı Derviş Cemal Köyü Muhtarlığı adına dava açmıştı. Derviş Cemal Ocağı’nın Birleşmiş Milletler (BM) Somut Olmayan Miraslar’da yer aldığına dikkat çeken Yıldırım, BM’nin Somut Olmayan Varlıkları Koruma Sözleşmesi, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kanunu ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 64. Madddesi hükmü, Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde projenin iptalini talep etmişti.
Dava Sonuçlandı
Erzincan İdare Mahkemesi projenin ruhsatlandırıldığı alanın Alevilerin kutsal mekânına yakın olmasının yanı sıra tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verebileceği gerekçesiyle projeyi hukuka aykırı bularak maden işletmesine karşın Derviş Cemal Köyü Muhtarlığı lehine karar verdi.
Maden ocağı projesi durduruldu.