(SAMSUN) – Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Köseli Mahallesi’nde vatandaşlar çimento fabrikası nedeniyle ağaç kesimine ve içme sularının kirlenmesine tepki gösterdi. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan , “Beş kez iptal edilmiş ÇED raporuna rağmen, burada su havzalarının tam ortasında olunmasına rağmen en değerli tarım arazilerinin bu köyde olmasına rağmen istila durmak bilmiyor” dedi.
Kavak İlçesi’ndeki Filtresiz Çimento Fabrikası ve Yeni Taş Ocağı
Kavak ilçesini Köseli Mahallesi’nde vatandaşlar çimento fabrikasında kullanılmak üzere ormanlık alandaki ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Vatandaşlar çimento fabrikası nedeniyle içme sularının da kullanılamaz hale geleceğini söyledi. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun Çevre Platformu sözcüsü Adnan Korkmaz, Samsun Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu vatandaşlara destek verdi.
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan Kavak’ta
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan özetle şunları söyledi:
“Yeni bir taş olacağı girişimiyle köy halkı tekrar baş başa ve bu ihanete maruz kalıyor. Bir yanda orman bölge müdürlüğü burada gelir getirici orman ürünü üretmeye çalışırken, ama bir yandan da ÇED raporlarına bile gerek kaldırmayacak şekilde, alan daraltarak köylünün mülküne malına en önemlisi de doğaya çöküyorlar. Beş kez iptal edilmiş ÇED raporuna rağmen, burada su havzalarının tam ortasında olunmasına rağmen, orman havzasının olunmasına rağmen, Samsun Kavak ilçemizin en değerli tarım arazilerinin bu köyde olmasına rağmen istila durmak bilmiyor.”
Samsun Çevre Platformu sözcüsü Adnan Korkmaz özetle şunları söyledi:
“Burada 7 tane köyü besleyen, su kaynakları var. Keza dediğim gibi hayvancılıkla uğraşan köylülerimiz var, biz buna hep birlikte dur diyeceğiz. Herhalde bir 20 gün geldik. Buradaki bir vatandaşımızın yanına uğradık, gerçekten durumu içler acısı, o vatandaşımız arıcılıkla uğraşıyor. Bu çimento fabrikası yapılana kadar, bir petekten 30 kilo bal aldığını bize ifade etti. ‘Şu anda ne kadar alıyoruz biliyor musunuz, bir kilo alıyoruz’ dedi. Ben de şaşırdım doğrusu 30 kilodan niye 1 kiloya niye düşüyor? Tabi çimento fabrikası burada çiçeğin üzerine öyle bir toz bağlıyor ki, artık arılar bile beslenemiyor.”
Samsun Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu da konuştu:
Memişoğlu özetle, “Bulunduğumuz alan, bir doğal miras alanı, dolayısıyla çevresinde bulunan insanlara, verdiği katkılarıyla bu insanların yaşam alanları burası. Bizim için önemli olan, günümüzde köy alanlarında köylülerimizin kendi yaşam alanlarında, yaşanabilir alanlar oluşturarak onları orada istihdam etme, projeleri, geliştirilmeye çalışılırken çağdaş dünya da yani kentleşmenin hızı azaltılmaya, kırsal alanda yaşam alanları bu anlamda yaşanabilir hale getirilmeye çalışılırken dünyada, biz bunun tersini yapmaya çalışıyoruz ülkemizde” dedi.
Mahalle Sakinler Nuri Us ve Bahri Us da Söz Aldı
Köseli mahallesi sakini Nuri Us, “Su kaynaklarımız değirmen çeviriyordu, sularımız yüzde 50 azaldı. Belki bu taş ocağını da yaparlarsa tamamen susuz kalacağız. 1975’de su kanalı yapıldı, şimdi su kanalı yok gözüküyor projelerde. Ne tadilat yapıyorlar, bunları sizden bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Bahri Us ise “Büyükşehir buraya geldi, suyumuzu aldı, suyu bize tekrar satıyor” ifadelerini kullandı.